Hogyan készül fel a tested a megtermékenyülésre?

Menstruációs ciklusod megfigyelésével könnyebb lesz megtalálnod a hónap legmegfelelőbb időpontját a teherbeesésre.

Gyermekvállalás tervezésekor sokat segíthet, ha megérted és kiismered a ciklusodat. Menstruációs ciklusod nyomon követésével ugyanis könnyebben meghatározhatod termékeny napjaidat, ezáltal növelheted a teherbeesés esélyét.

Így készül fel a tested a terhességre

Minden hónapban az egyik petefészkedből egy érett petesejt szabadul ki, és bejut a petevezetékbe. Ezzel körülbelül egy időben a méhed felkészül a megtermékenyített petesejt beágyazódására, a méhnyak által termelt váladék pedig hígabbá és síkosabbá válik, hogy a hímivarsejtek könnyebben átjussanak rajta. A petesejt kiszabadulását nevezzük ovulációnak, azaz peteérésnek.

Az ovulációt követően 24 óra áll rendelkezésre a petesejt megtermékenyítésére

Az ovulációt követően átlagosan 24 óra áll rendelkezésre a petesejt megtermékenyítésére, miközben a petevezetéken keresztül vándorol a méh felé. Ha ez idő alatt a petesejt találkozik spermiummal, akkor megtermékenyül, majd beágyazódik a méh nyálkahártyájába.

A legtermékenyebb napjaid

A peteérést megelőző néhány nap és magának az ovulációnak az ideje a legideálisabb időszak arra, hogy szeretkezzetek a pároddal. Ha vártok az ovulációig, akkor a spermium esetleg már nem találkozik időben a petesejttel, így elmarad a megtermékenyítés. Ugyanakkor a hímivarsejtek akár napokig is életben maradhatnak a számukra megfelelő környezetben, tehát a fogantatás akkor a legvalószínűbb, ha a spermiumok már a petsejt kiszabadulása előtt is jelen vannak.

Couple planning

Növelhetitek a teherbeesés esélyét, ha a legtermékenyebb napokon vagytok együtt a pároddal

Pontosan mikor is történik a peteérés?

Minden nő ciklusa különböző, úgyhogy készítettünk számodra egy egyszerű ovulációs naptárat, amely segítségedre lehet a legtermékenyebb napjaid meghatározásához. Ennek használatához nincs is másra szükséged, mint az utolsó menstruációd első napjának dátumára, valamint a menstruációs ciklusod átlagos hosszára (amennyiben nem szabályos a ciklusod, úgy érdemes néhány hónapig naplót vezetned, és ebből egy átlagos ciklushosszt számolnod).

Ha kiszámoltad, hogy mikorra várható a peteérésed időpontja, máris láthatod, melyek a legideálisabb napok a teherbeesésre.

A termékeny napok természetes jelei

 • A méhnyaknyák változása: a méhnyak a méhed hüvelybe nyúló alsó és keskenyebb része. Az itt található mirigyek különböző hormonok hatására váladékot termelnek, amelynek állaga folyamatosan változik a ciklus során.

  Ovuláció előtt (közvetlenül a menstruációdat követően): nagyon kevés, sűrű, ragadós, fehér vagy átlátszatlan váladék termelődik ilyenkor - már ha egyáltalán. Emellett hüvelyszárazságot is tapasztalhatsz. Mivel a spermiumok számára szükséges a nyákpetesejthez való eljutáshoz, ezért ezeken a napokon a teherbeesés valószínűsége igen alacsony.

  Közeledve a peteéréshez: a nyák termelődése fokozódik, krémes-fehéres színűvé válik, miközben a hüvelyedet egyre nedvesebbnek érezheted. A teherbeesés esélye növekszik.

  Ovuláció körüli napok: a váladék tiszta, átlátszó és nyúlós (mint a tojásfehérje), a hüvelyi nedvességérzet pedig fokozódik. Ezekben a napokban a legnagyobb a valószínűsége a teherbeesésnek.

  Peteérés után: ismét sűrűvé és ragadóssá válik a hüvelyváladék, és növekszik a szárazságérzet is. Fokozatosan csökken a teherbeesés esélye.
 • Magasabb alaphőmérséklet: a bazális (=alap) testhőmérséklet a nyugalmi állapotban mért testhőmérséklet. Ezt pár hónapon keresztül folyamatosan figyelve és feljegyezve még pontosabban meghatározhatod a peteérés időpontját. Az ovuláció jellemzően a hőmérséklet-emelkedés kezdetekor történik meg (ez utána legalább három napon keresztül fennáll). Ugyanakkor számos egyéb körülmény, például a fűtés, utazás, napszak, diéta, munkaidő és az alvásmennyiség is befolyásolhatják a kapott értéket. 

  Ahhoz, hogy minél pontosabban tudd meghatározni az alaphőmérsékleted, tanácsos minden reggel ugyanabban az időpontban elvégezni a mérést még azelőtt, hogy kikeltél volna az ágyból (digitális vagy ovulációs hőmérővel). 
 • Alhasi fájdalmak: figyelj a tested apró jelzéseire, hiszen peteéréskor is tapasztalhatsz hasfájást.
 • Premenstruális szindróma (PMS):  az ovuláció idején tipikus PMS-tüneteket – például mellfeszülést, puffadást vagy hangulatingadozást – is tapasztalhatsz.

Élvezzétek ki közösen ezeket a különleges pillanatokat

Couples feet

Izgalmas és szeretetteljes időszak vár rátok, miután elhatároztátok, hogy gyermeket szeretnétek. Éppen ezért ne engedjétek, hogy a tervezés és a naptárhoz való igazodás elvegye ezeknek a pillanatoknak a varázsát. Ne gondoljátok vagy tervezzétek túl, inkább élvezzétek ki együtt a meghitt pillanatokat.

Gyakori kérdések a fogantatással kapcsolatban 

 • Befolyásolja-e a kor a termékenységet? Igen, a petesejtek minőségét és ovulációs ciklusaidat is befolyásolja az életkorod. A nők húszas éveiktől kezdve a korai harmincas éveikig a legtermékenyebbek. Az életkor ezen felül a férfiak spermájának minőségére és mennyiségére is hatással van.
 • Mennyi idő alatt eshetek teherbe?A párok felénél általában 2-3 hónap után fogan meg a kisbaba, 85 százalékuknál pedig egy éven belül történik meg a teherbeesés.1,2 Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy minden pár más és más. A legjobb, ha lazítotok, és nem aggódjátok túl a „babaprojektet”, hiszen a stressz csak árt a családalapítást tervező pároknak.  
 • Mit tegyek, ha nem sikerül teherbe esnem? Ha mindent jól csináltok, azaz rendszeres, célzott és védekezés nélküli aktív szexuális életet éltek, de ez egy év alatt sem eredményez terhességet, érdemes orvost felkeresni.

Még több babatervezési tipp

Most már tudod, mikor a legideálisabb ágyba bújnotok a pároddal, ha gyermeket szeretnétek. További tippekért kattints a teherbeesés előtti étkezésről szóló, valamint életvezetési aloldalainkra. Rengeteg hasznos információt és ötletet találhatsz a várandósságra való felkészüléshez.

Most éppen…