Babát szeretnék

Mi utalhat arra, hogy sikerült teherbe esned?

Szerelmes pár

A tested igen hamar fog reagálni a változásokra, ha teherbe esel. A hormonszintekben és a mindennapi közérzetedben bekövetkező változások lehetnek az első arra utaló jelek, hogy gyermeket vársz.

Magzat

Felkészülés a terhességre

Az utolsó védekezés nélküli együttlét után kimaradó menstruációt szokták általában a terhesség egyik első, megbízható jelének gondolni az első hetekben. Habár számos egyéb tünet is utalhat arra, hogy hamarosan anyuka leszel, közülük sok mögött teljesen más kiváltó ok is állhat. Éppen ezért érdemes a terhességi tüneteket az alábbi három kategória szerint csoportosítani: 

 • Bizonytalan 
 • Valószínű 
 • Biztos

Bizonytalan jelek a terhesség első néhány hetében

Számos közismert tünete van a korai terhességnek, ugyanakkor ezek utalhatnak teljesen másra is. Például a hirtelen jelentkező émelygés valamilyen emésztőrendszeri fertőzés jele is lehet, a gyakori fáradtságérzet pedig a kimerültségé vagy a stresszé. Ugyanakkor minél többet tapasztalsz az alábbi tünetek közül egyszerre, annál nagyobb a valószínűsége a terhességnek. Bizonytalan tünetek:

 • Émelygés és hányás 
 • Mellfeszülés 
 • Húzó jellegű alhasi fájdalom 
 • Fokozott hüvelyi folyás 
 • Hangulatváltozások 
 • Fáradtság, kimerültség 
 • Gyakoribb vizelési inger 
 • Szédülés 
 • Mellbimbók megnagyobbodása 
 • Kívánósság, vagy éppen ellenkezőleg, undorodás bizonyos ételektől

Ha a fentiek közül több tünet is jelentkezik nálad, és arra gyanakszol, hogy teherbe eshettél, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulnod.
 

Valószínű terhességi jelek

Ezek a tünetek már pontosabban és biztosabban jelezhetik a terhességet:

 • Elmaradt menstruáció 
 • Pozitív terhességi teszt 
 • Mellnövekedés 
 • Mellbimbók és a mellbimbó udvara sötétebbé válik 
 • A méh változásai (növekedése, vérellátásának fokozódása) által okozott feszülő érzés az alhasban

Biztos terhességi jelek

 • Orvosi ultrahangvizsgálattal történő megerősítés: látható embrió, hallható szívhang 
 • A 18. héttől már akár a kisbaba mozgását is érezheted a hasadban
Terhességi teszt

Hogyan működik a terhességi teszt?

Ha megjelentek a terhesség első bizonytalan tünetei, akkor mindenképpen érdemes egy drogériákban, patikákban beszerezhető otthoni terhességi teszttel is megerősíteni a sejtésedet. A petesejt megtermékenyítése után néhány nappal a tested elkezdi termelni az úgynevezett HCGhormont (Humán Chorion Gonadotropin). Ez csak a terhesség idején termelődik, és akkor mérhető, ha mennyiségileg elért egy bizonyos értéket.

”Az otthoni terhességi tesztcsíkokkal a vizeletedben lévő HCGhormont lehet kimutatni, ennek révén valószínűsíthető a terhesség.„

Az otthoni terhességi tesztcsíkokkal a vizeletedben lévő HCG-hormont lehet kimutatni, ennek révén valószínűsíthető a terhesség. A tesztet reggel érdemes elvégezni, hiszen ilyenkor nagyobb mennyiségű a terhességi hormon a szervezetben, ezért a teszt pontosabb lehet. Pozitív eredmény esetén a teszt típusától függően megjelenhet egy vagy több csík, esetleg elszíneződhet a leolvasó ablak.

A terhességi hormon szint csak akkor mérhető, akkor lesz a teszt pozitív, ha a termelt HCG mennyisége elért egy értéket. Ez általában a fogamzást követő 10-12. napon következik be. A gyakorlatban tehát általában a vérzéskimaradást követően néhány nappal éri el a vizeletből kimutatható HCG mennyiség a gyorstesztek érzékenységét. Ilyenkor már ez a módszer meglehetősen biztonságosnak tekinthető, helyes alkalmazással közel 100%-os biztonsággal dolgoznak ezek a tesztek. Mindenképpen olvasd el a tájékoztatót, hogy minél pontosabb eredményt kapj! Pozitív eredmény után pedig keresd fel a nőgyógyászodat, hogy ő is megerősíthesse az eredményt.

Fontos: mindenkinél eltérő, hogy a szervezete mikor is kezdi el pontosan termelni a HCG-hormont. Ha túl korán végzed el a tesztelést, akkor negatív eredményt kaphatsz akkor is, ha a petesejt megtermékenyítése megtörtént. Ekkor még nem volt elégséges a hormon mennyisége a vizeletben, ezért várj néhány napot, és ismételd meg a tesztet, ha továbbra is tapasztalsz a „bizonytalan” csoportban felsorolt, egyéb tüneteket.

A korai terhesség: mire számíthatsz az első hetekben? 

A terhesség 4. hete 
A negyedik hétre már beágyazódik a megtermékenyített petesejt a méhbe Ezzel összefüggésben ilyentájt akár enyhe pecsételő vérzést is tapasztalhatsz, amit könnyen összekeverhetsz a menstruációval. A terhesség első tünetei közül mostanra megjelenhet az émelygés és a rosszullét. A várható vérzés elmaradása után pár nappal az otthoni gyorstesztek már közel 100%-os bizonyossággal meg tudják állapítani, hogy valóban sikerült-e teherbe esned.

Terhes nő az orvosnál

A terhesség 5. hete

A kismamák ilyenkor sokszor fáradtnak érezhetik magukat, valamint a terhességi hormonok változásának köszönhetően újabb tünetek, például hangulatingadozások vagy fokozott érzékenység is megjelenhetnek.

A terhesség 6. hete 
A tünetek között megjelenthetnek az ízlés- és szaglásbeli változások. Néhány eddig szeretett illattól vagy ételtől akár még hányingered is lehet, miközben olyan ételek után kezdesz el sóvárogni, amiket eddig utáltál. Nem ritka a szédülés sem, főleg ha sokáig kell egy helyben állnod, vagy hirtelen pattansz fel ülés után. Mostanra érdemes felkeresned az orvosodat is, hogy megerősítse a terhességet, és megbeszéljétek a további teendőket. 

A terhesség 7. hete 
Ebben az időszakban a terhesség korai tünetei közül a legtöbbet már egyszerre is megtapasztalhatod. Hirtelen fáradtság, gyakori vizelési inger, ízlésbeli változások vagy alvásproblémák – mind egyre gyakoribbak lehetnek. A hormonszintek változásának köszönhetően nem ritkák a hangulatingadozások, valamint a keringési problémák sem az alacsony vérnyomás miatt.

Szerelmes pár

A terhesség 8. hete

Mivel egyre inkább növekszik a keringtetett vér és a babának szállított oxigén mennyisége a szervezetedben, ezért könnyebben kifáradsz, és akár légszomjat vagy nehézlégzést is tapasztalhatsz. Igyekezz aktív maradni továbbra is, hiszen a sport segít, hogy több oxigént tudj felvenni, és a szívet és a keringési rendszert is stimulálja a mozgás. Ez hatásos lehet az olyan terhességi tünetek ellen, mint a hangulatváltozások, émelygés vagy alvási problémák.

Elevit Complex 1

Elevit Complex 1

Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta a fogantatás előtt és a terhesség 12. hetének végéig biztosítja a fontos mikrotápanyagokat. Folsav és (a folsavnál könnyebben hasznosítható) Metafolin® tartalma révén hozzájárul egyes fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentéséhez.* 

*A kiegészítő folsav-bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. 


A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta, az Elevit® Complex 2 terhességi multivitamin lágyzselatin kapszula és az Elevit® Complex 3 multivitamin lágyzselatin kapszula étrend-kiegészítő készítmények. Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.