Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta

Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta

Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta a fogantatás előtt és a terhesség 12. hetének végéig biztosítja a fontos mikrotápanyagokat. Folsav és (a folsavnál könnyebben hasznosítható) Metafolin® tartalma révén hozzájárul egyes fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentéséhez.* A kiegészítő folsav-bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a magzati idegcsőzáródási rendellenességek kialakulásának kockázati tényezője.

Keresd a patikákban!

Elevit® - 30 év tudományos tapasztalatával

  A terhesség első négy-nyolc hete kiemelkedő fontosságú a baba fejlődése és szerveinek kialakulása szempontjából, a nők többsége azonban ekkor még nem is tudja, hogy várandós, hiszen még nem maradt el menstruációja. Kisbabád megfelelő fejlődésének biztosításához szervezetednek a szokásosnál több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. A megfelelő mikrotápanyagszint elérése azonban időbe telhet. A szakemberek ezért a gyermekvállalást tervező, illetve a terhesség első három hónapjában lévő nők számára folsavpótlás mielőbbi megkezdését javasolják. 

  ”Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtablettát kifejezetten a babatervezéstől a terhesség 12. hetének végéig tartó időszak megnövekedett tápanyagigényének kielégítésére és a magzati idegrendszer egészséges fejlődésének elősegítésére fejlesztették ki.„ 

  A kiegészítő folsav- bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400 µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el. 

  Célzottan erre az időszakra optimalizált mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. 

  A vitaminok két fő jellegzetessége, hogy fontos szerepet játszanak az életfolyamatok szabályozásában, és hogy szervezetünk nem képes előállításukra. Hiányuk súlyos betegségeket okozhat, ilyen a C-vitamint nélkülöző táplálékok fogyasztásakor bekövetkező skorbut vagy a Dvitamin hiány okozta angolkór. 

  A genetika fejlődésének köszönhetően viszont bizonyos vitaminok teljesen új megvilágításba kerültek. Így kiderült, hogy néhány génhiba ártalmas hatásának a kivédésére is képesek. Az úgynevezett magzatvédő vitaminok megfelelő időben és elegendő mennyiségben történő bevitelével bizonyos génhibákból eredő problémákat ellensúlyozni lehet. A magzatvédő vitaminok közül legfontosabb a folát (illetve annak mesterségesen előállított változata a folsav), de a B2, B6 és B12-vitamin szerepe is lényeges.1 Egy az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködésben dolgozó munkacsoport 2004-es jelentése szerint a terhességi multivitaminokkal az összes súlyos fejlődési rendellenesség mintegy egyharmada megelőzhető lenne2.

  Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta 800 µg folátot (folsavat és Metafolin®-t) tartalmaz. A folát fontos szerepet játszik a sejtosztódásban és elősegíti az anyai szövetek növekedését. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője.* Folsavpótlással azonban növelhető az anya folátszintje. 

  A folsav a folát stabil, szintetikus formája, amely a szervezetben többlépcsős folyamat során alakul át biológiailag aktív foláttá. Van, akinél ez a folyamat nem működik megfelelően. Annak érdekében, hogy a megfelelő folátszintet e nők esetében is biztosítsa, az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta folsavat és biológiailag aktív folátot – kalcium-L-metilfolátot (Metafolin®-t) – is tartalmaz. A folsav és a Metafolin® kiegyensúlyozott kombinációjának köszönhetően az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta valamennyi gyermekvállalást tervező nő vagy kismama esetében elősegíti a megfelelő folátszint elérését és fenntartását.

   *A kiegészítő folsav- bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

  A jód hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez és a normál szellemi működés fenntartásához. A terhesség növeli a jódszükségletet, és a fejlődő magzat csak a te szervezetedből tud jódhoz jutni.

  A vasban szegény étrend egyéb tényezőkkel együtt ovulációs problémákhoz is vezethet, ami megnehezíti a teherbeesést. A várandósság idején pedig jelentősen növekszik a vasszükséglet, hiszen több vért termelsz magadnak és a babának is. A vaskiegészítés fontos ahhoz, hogy megelőzd a táplálkozásból eredő esetleges vashiányt, valamint a baba fejlődését is segíti. A vas szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez és az immunrendszer normál működéséhez.

  Folsav és (a folsavnál könnyebben hasznosuló) Metafolin tartalma révén hozzájárul ahhoz, hogy egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata csökkenjen*

  *A kiegészítő folsav- bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400 µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

  A niacin (B3-vitamin), a pantoténsav (B5-vitamin), a riboflavin (B2-vitamin), a B12-vitamin, a B6-vitamin, a C-vitamin, a folát, a vas és a magnézium hozzájárulnak a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. A vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez ezáltal szervezetben részt vesz a normál oxigénszállításban.

  C-, a B6- és a B12-vitamin, valamint a folát, a cink, a réz, a szelén és a vas hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. 

  A C-vitamin, a réz és a szelén valamint a B2-vitamin, az Evitamin és a mangán emellett fontos antioxidánsok is, azaz hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel (a sejtet roncsoló vegyületek túlzott termelődésével) szembeni védelméhez.

  A cink szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában. 

  Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta emellett B6- vitamint is tartalmaz, mely hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához.

  A-vitamin: Az A-vitamin hozzájárul a normál látás fenntartásához, szerepet játszik a sejtek differenciálódásában, valamint részt vesz a normál vasanyagcserében. 

  D-vitamin: A D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásához. 

  E-vitamin: Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. 

  Tiamin (B1-vitamin): A tiamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban valamint hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez. 

  Riboflavin (B2-vitamin): Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, valamint hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához. 

  B6-vitamin: A B6-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, a normál fehérje- és glikogénanyagcserében, valamint hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez és a normál vörösvérsejt-képződéshez. 

  B12-vitamin: Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban és szerepet játszik a sejtosztódásban. Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, valamint a normál homocisztein anyagcseréhez. 

  C-vitamin: A C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, valamint hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. 

  Folát (B9-vitamin): A folát hozzájárul a normál vérképződéshez, részt vesz a normál aminosav-szintézisben, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban. 

  Pantoténsav (B5-vitamin): Részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban (CoA része) Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

  Jód: Hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez. 

  Kalcium: A kalcium részt vesz a normál véralvadási folyamatokban, szükséges a normál csontozat, valamint fogazat fenntartásához. 

  Magnézium: A magnézium hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint szerepet játszik a normál fehérjeszintézisben. 

  Vas: A vas szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, valamint a szervezetben részt vesz a normál oxigénszállításban. 

  Réz: A réz a szervezetben részt vesz a normál vasszállításban, hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, valamint a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. 

  Cink: A cink szerepet játszik a sejtosztódásban, valamint hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, normál DNS-szintézishez és az immunrendszer normál működéséhez. 

  Mangán: A mangán részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, valamint hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez 

  Szelén: A szelén hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

   

   Megnevezés  Mennyiség NRV%3
   A-vitamin 770 μg 96
   B1-vitamin  1,4 mg 127
   B2-vitamin 1,4 mg 100
   Niacin 18 mg 113
   Pantoténsav 6 mg 100
   B6-vitamin  1,9 mg 136
   B12-vitamin  2,6 μg 104
   C-vitamin  85 mg 106
   D3-vitamin  5 μg 100
   E-vitamin  10 mg 83
   Biotin 30 μg 60
   Folsav  400 μg 400
   Kalcium-L-metilfolát (Metafolin*)  451 μg  -
   Kalcium  125 mg 16
   Magnézium  100 mg 27
   Vas 14 mg 100
   Réz  1 mg 100
   Cink  11 mg 110
   Mangán  2 mg 100
   Szelén  60 μg 109

   1 Czeizel E. és mtsai Orvosi Hetilap 2001, 142 (23), 1227–1229

   2 becslés Tarusco D (ed.) Folic Acid: From Research to Public Health Practice. Rapporti ISTISAN, 04/26, Rome, 2004. adatai alapján

   3NRV = Referencia bevitel érték %-a felnőtteknek

   Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta, az Elevit® Complex 2 terhességi multivitamin lágyzselatin kapszula és az Elevit® Complex 3 multivitamin lágyzselatin kapszula étrend-kiegészítő készítmények. Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.