GYIK

GYIK

Kérdések és válaszok az Elevit Complex termékcsaláddal kapcsolatban.

Gyakran ismételt kérdések.

  A fogantatástól a szoptatási időszak végéig különböző fejlődési szakaszokon megy keresztül a baba szervezete. Az egyes szakaszokban a fejlődő szervezet és a mama mikrotápanyag igénye más és más. Ezekhez a változó igényekhez igazodva fejlesztette ki az Elevit, új, a gyerekvállalás különböző szakaszaira szabott termékcsaládját. 

  Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta a fogantatás előtt és a terhesség 12. hetének végéig biztosítja az összes fontos mikrotápanyagot, így segítve az anya szervezetének felkészítését a fogantatásra és a terhességre, valamint támogatja a magzat egészséges fejlődését a terhesség első harmadában és (a folsavnál könnyebben hasznosuló) Metafolin tartalma révén hozzájárul egyes fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentéséhez.*

  Az Elevit® Complex 2 terhességi multivitamin lágyzselatin kapszula kifejezetten a terhesség 2. és 3. trimeszterére ajánlott. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek kombinációja DHA-val kiegészítve biztosítja a kisbabád egészséges fejlődéséhez szükséges összes mikrotápanyagot. DHA tartalma révén támogatja a születendő gyermek szemének és agyának fejlődését** 

  Kisbabád megszületése után, a szoptatás időszakában érdemes Elevit® Complex 3 multivitamin lágyzselatin kapszulával kiegészíteni étrendedet, hiszen kifejezetten a szoptató édesanyák és az anyatejjel táplált csecsemők igényei alapján fejlesztették ki. A kimerült anyai szervezetet feltölti vitaminokkal és ásványi anyagokkal, miközben segíti a kisbaba egészséges fejlődését. DHA tartalma hozzájárul az anyatejjel táplált csecsemő szemének és agyának fejlődéséhez**. 

  B-vitaminjai, valamint C-vitamin, folsav és vas tartalma révén hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez. 

  *A kiegészítő folsav- bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400 µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

  ** Az anya szervezetéből vagy az anyatejből felvett dokozahexaénsav (DHA) hozzájárul a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő szemének és agyának megfelelő fejlődéséhez. A várandós és szoptató anyáknak a kedvező hatás eléréséhez az omega-3-zsírsavakból felnőttek számára ajánlott napi adagon (azaz 250 mg DHA és eikozapentaénsav – EPA) felül további 200 mg DHA-t kell naponta fogyasztaniuk. 

  A kedvező hatás eléréséhez az omega-3-zsírsavakból felnőttek számára ajánlott napi adagon (azaz 250 mg DHA és eikozapentaénsav – EPA) felül további 200 mg DHA-t kell naponta fogyasztani.
   

  Ajánlott 1 hónappal a tervezett terhesség előtt elkezdeni az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta szedését*

  Mert ha már a terhesség előtt egy hónappal szeded az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtablettát, akkor biztosíthatod szervezeted feltöltését ásványi anyagokkal és vitaminokkal arra a megemelkedett szintre, amit a terhesség igényel. Az idegcső-záródási rendellenességek a terhesség 15. napjától kialakulhatnak, amikor még nem biztos, hogy tudod, hogy állapotos vagy. Ezek az idegcső-záródási rendellenességek részben egy anyai génhibára vezethetők vissza, amit a kellő mennyiségben* bevitt folsav és Metafolin® segít ellensúlyozni. Ezért fontos, hogy már a terhességed legelején is megfelelő legyen szervezeted vitamin ellátottsága. 

  Néhány tápanyag szükséges mennyiségének változása a terhesség alatt a terhesség előtti állapotához képest

  Tápanyag

  A szükséglet fokozódása3

  Folsav

  +50%

  Vas

  +50%

  B6-vitamin

  +46%

  Cink

  +37,5%

  B1-vitamin

  +27%

  B2-vitamin

  +27%

  C-vitamin

  +13%

  Magnézium

  +12,5%

   

  **A jótékony hatás napi 400 µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

  Kiegyensúlyozott, vegyes étrend mellett általában erre nincs szükség, azonban ritka esetekben előfordulhat, hogy az orvosod a leleteid alapján előír további vitamin-, illetve ásványi anyag pótlást.

  Napi egy tablettával fedezhetőek a szükségleteid. Ajánlott a tervezett terhességed előtt 1 hónappal elkezdeni az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta szedését, majd pedig a második trimesztertől (terhességed 13. hetétől) az Elevit® Complex 2 terhességi multivitamin lágyzselatin kapszulára áttérni. A szoptatás idejére az Elevit® Complex 3 multivitamin lágyzselatin kapszula ajánlott.

  Elemzések szerint a terhesvitaminok szedése nem okoz jelentős változást a baba születési súlyában.1 Általában genetikai tényezők, az anya esetleges cukorbetegsége vagy túlzott súlynövekedése felelősek a nagyobb babák születéséért2.

  A vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek nincs kalóriaértéke. A terhesség során törekedni kell a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra. A kalóriaszükséglet a közhiedelemmel ellentétben nem változik jelentősen, egy pohár banánturmix gyakorlatilag fedezi a növekményt.

  Igen, mindegyik készítmény szedhető cukorbetegség esetén is.

  Nem, a készítmények nem tartalmaznak tartósítószert.

  Nem, a készítmények összetevői között nincs olyan, amely tartalmazna glutént. Azonban a gyártás során történő keresztszennyeződés lehetősége nem zárható ki, így a termékek nem tekinthetők gluténmentesnek.

  Nem, a készítmények nem tartalmaznak laktózt.

  Nem, a készítmények nem tartalmaznak mogyorót.

  Nem, a készítmények nem tartalmaznak tojást.

  Az Elevit® Complex 2 terhességi multivitamin lágyzselatin kapszula és az Elevit® Complex 3 multivitamin lágyzselatin kapszula hal és szója eredetű összetevőket tartalmaz.

  1 Czeizel E. et al: Possible association of folic acid supplementation during pregnancy with reduction of preterm birth: a population based study. European Journal of Obstretrics and Gynecology and Reproductive Biology 148 (2010) 135-140. 
  2 Szabó I., Kóros vajúdás és szülés [Papp Z. A szülészet, nőgyógyászat tankönyve 9. Fejezet], Semmelweis kiadó 1999; p 430. 
  3 Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academies (USA): Recommended Dietary Allowances and Adequate Intakes 2011 - Vitamins and Elements

  * A kiegészítő folsav- bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el. 

  ** Az anya szervezetéből vagy az anyatejből felvett dokozahexaénsav (DHA) hozzájárul a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő szemének és agyának megfelelő fejlődéséhez. A várandós és szoptató anyáknak a kedvező hatás eléréséhez az omega-3-zsírsavakból felnőttek számára ajánlott napi adagon (azaz 250 mg DHA és eikozapentaénsav – EPA) felül további 200 mg DHA-t kell naponta fogyasztaniuk.

  Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta, az Elevit® Complex 2 terhességi multivitamin lágyzselatin kapszula és az Elevit® Complex 3 multivitamin lágyzselatin kapszula étrend-kiegészítő készítmények. Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.