Babát szeretnék

Tippek a sikeres fogantatáshoz

Szerelmes pár

Összeállítottunk neked egy egyszerű listát, hogy könnyebben készülhess fel a terhességre. Az egyszerűbb használat érdekében ki is nyomtathatod!

Táplálkozás

◯ Ügyelj az egészséges étrendre!

A kiegyensúlyozott és változatos étrend, ami sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, nemcsak az alakod megőrzésében segíthet, hanem családalapítási terveid megvalósításában is.

 

◯ Fontold meg már most terhességi multivitamin szedését!

A fogantatás utáni első 6-8 hét kritikusnak tekinthető a baba fejlődése szempontjából, hiszen létfontosságú szervei ekkor alakulnak ki. Viszont sok nő ilyenkor még nincs is tudatában annak, hogy babát vár. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy hosszabb időbe telhet, amíg tested feltölti vitamin- és ásványi anyag raktárait, hogy felkészülhessen a terhességre. Ilyenkor ugyanis megnő a szervezet mikrotápányag-szükséglete, amit viszont nem lenne könnyű csupán a táplálékból fedezni. Éppen ezért javasolt már a terhességre készülve is szedned terhesvitamint (például az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtablettát).

 

Életmód

◯ Életkor és termékenység

Mind a férfiaknál, mind a nőknél csökken a termékenység az életkor előrehaladtával. Ezt mindenképpen vegyétek figyelembe a családalapítás tervezésekor. Ha kétségeid vagy kérdéseid lennének a témakört illetően, fordulj nőgyógyászodhoz.

 

◯ Figyelj a testsúlyodra!

A kóros soványság vagy a túlsúly befolyásolhatja a teherbeesés esélyét, ezért mindkettőtöknek fontos, hogy figyeljetek a súlyotokra. Az egészséges testtömegindex (Body Mass Index, BMI)* 18,5 és 24,99 között van. Ha szeretnéd kiszámolni a tiédet, akkor ezt megteheted úgy, hogy a kg-ban mért súlyodat elosztod a méterben megadott magasságod négyzetével. Például: 55 kg/(1,65 m*1,65 m), ami alapján a BMI 20,2. Ez a normális tartományba esik. A 25 feletti érték túlsúlyt jelez, a 30 feletti pedig elhízást.

 

◯ Hagyd abba a dohányzást, és kerüld az alkoholt!

Az a legbiztonságosabb, ha már a teherbeesés gondolatának megszületésekor leteszed a cigit, és kerülöd az alkoholfogyasztást. A párodnak is javasolt a dohányzás elhagyása, és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése – így tehet azért, hogy spermiumai egészségesek legyenek.

 

◯ Csökkentsd a koffeinbevitelt!

Próbáld meg napi 200 mg alá szorítani a koffeinfogyasztást – ez körülbelül két eszpresszónak felel meg. Ne feledkezz meg róla, hogy a csokiban, teában, bizonyos üdítő-és energiaitalokban is lehet koffein:

1 adag (0,5 dl) lefőzött, eszpresszó kávé 80-100 mg 
1 adag (0,5 dl) instant kávé 60-80 mg 
1 adag (2 dl) kakaó 5 mg 
1 adag (2,5 dl) fekete tea 50 mg 
1 dobozos kóla 36-50 mg 
100 g étcsokoládé 44-76 mg 
100 g tejcsokoládé 17-25 mg

 

◯ Kövesd nyomon a ciklusodat!

A termékeny napok és a peteérésed idejének meghatározásával nagyban tudjátok növelni a teherbeesés valószínűségét. Használd egyszerű ovulációs kalkulátorunkat, hogy előre kiszámíthasd a következő termékeny napokat, és kihasználhassátok azokat. Ha eddig használtál valamilyen fogamzásgátló eszközt, például tablettát, injekciót vagy implantátumot, akkor a testednek időbe telhet, amíg visszaáll a normális hormonális működésre. Beszélj erről a nőgyógyászoddal.

 

◯ Csökkentsd a stresszt!

A stressz befolyásolhatja a kapcsolatotokat, és csökkentheti a szexuális vágyat is. Próbálj ki néhány stresszkezelési technikát, jógázz vagy meditálj, ha úgy érzed, hogy kikapcsolódásra van szükséged.

 

◯ Mozogj rendszeresen!

Az aktív életmód, és a rendszeres, közepes erősségű testedzés mindkettőtöknek segíthet jó formában maradni, és támogathatja a családalapítási terveiteket is. És miért is ne edzhetnétek együtt?

 

További fontos teendők

◯ Keresd fel az orvosodat!

Jó ötlet lehet már akkor felkeresned a nőgyógyászodat, amikor még csak tervezed a teherbeesést. Hasznos tanácsokkal láthat el például a jelenleg szedett gyógyszereiddel, elvégzendő tesztekkel vagy esetleg beadandó oltásokkal kapcsolatosan. Átbeszélhetitek a családi kórtörténetet és az örökletes betegségeket. Az eddig használt fogamzásgátló módszer abbahagyásával kapcsolatosan is tudsz ilyenkor kérdezni.

A partnerednek is érdemes lehet felkeresnie az orvosát, és kikérnie tanácsát a családalapítási terveitekkel kapcsolatosan.

 

◯ Látogasd meg a fogorvosodat!

Ellenőriztesd a fogaidat, hogy kiderüljön, szükséged van-e bármilyen kezelésre. Így még időben el tudod őket végeztetni, ha szükség van rá.

 

◯ Járj utána, hogy milyen juttatásokra leszel jogosult!

Fontos, hogy tisztában legyetek azzal, hogy a terhesség alatt és a szülés után milyen lehetőségeitek vannak a munkahelyi és állami juttatásokkal kapcsolatosan. Mennyi szülési szabadságod van? Mikortól veheted ki? Mi az a CSED, GYED, diplomás GYED, GYED Extra, GYES, életkezdési támogatás, Babakötvény? Mennyi pénzt jelent, és ki kaphatja? Jobb ezeket a kérdéseket mielőbb tisztázni.

 

◯ És végül…

Sok sikert kívánunk családalapítási terveitekhez! Lazíts, és élvezzétek ki az együtt töltött időt. Izgalmas időszak ez az életetekben, hiszen egy csodálatos utazás veszi most kezdetét.

 

1Országos Egészségfejlesztési Intézet: Táplálkozási ajánlások várandós és szoptató anyáknak

* 10 dolog, amit az elhízásról tudni kell

Elevit Complex 1

Elevit Complex 1

Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta a fogantatás előtt és a terhesség 12. hetének végéig biztosítja a fontos mikrotápanyagokat. Folsav és (a folsavnál könnyebben hasznosítható) Metafolin® tartalma révén hozzájárul egyes fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentéséhez.* 

*A kiegészítő folsav-bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. 


A jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig, és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.

Az Elevit® Complex 1 multivitamin filmtabletta, az Elevit® Complex 2 terhességi multivitamin lágyzselatin kapszula és az Elevit® Complex 3 multivitamin lágyzselatin kapszula étrend-kiegészítő készítmények. Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1117 Budapest Dombóvári út 26.